Hoe werkt zelfbruiner?

Ik vind mijn witte melkfles benen nou niet echt aantrekkelijk. Daarom gebruik ik soms een zelfbruiner. Het liefst eentje die gedurende de dag ontwikkeld tot een kleurtje. Hoewel ik ook wel eens die instant variant heb geprobeerd. Ik vroeg me alleen af… hoe werkt zelfbruiner eigenlijk? Vandaag leg ik jullie uit hoe het zit.

Primark - Sunkissed Instant Self Tanning Mousse
Primark – Sunkissed Instant Self Tanning Mousse

DHA

Het ingrediënt in zelfbruiners is dihydroxyacetone (DHA). Een flink woord voor een goedje dat inmiddels al bijna 100 jaar geleden is ontdekt. Het wordt sinds de jaren ’70 gebruikt in zelfbruiners en is de laatste jaren flink doorontwikkeld. Daardoor wordt je nu minder oranje en meer bruin van dit goedje. Dit chemische ingrediënt heeft niets te maken met je natuurlijke bruining (diep in de huid met melatonine). In plaats daarvan reageert het met de eiwitten die in je bovenste huidlaag zitten. Dat is ook de reden dat je goed moet scrubben van te voren. Als er op één plek meer dode huidcellen (en dus eiwitten) zitten dan op andere plekken wordt je dus vlekkerig bruin. 

DHA heeft ongeveer 6 uur nodig om helemaal uitgewerkt te zijn. Je ziet er dus niet meteen resultaat van. Pas na 6 uur heb je het uiteindelijke effect.

Inmiddels zijn er ook varianten van DHA bekend, zoals DHC. Deze crèmes stinken vaak wat minder en geven een natuurlijker resultaat.

Er zijn trouwens ook producten zonder DHA/DHC. Die gebruiken geen chemische reactie om die bruine kleur te veroorzaken. In plaats daarvan bevatten ze kleurstoffen die zich aan de huid hechten.

Primark - Sunkissed zelfbruiner in Medium
Ter vergelijking, naast elkaar

Let op: ondanks dat je bruiner lijkt, heb je niet meer melatonine. Je huid is dus niet beter beschermd tegen de zon. Gebruik dus gewoon een hoge factor SPF.

Simpel eigenlijk hè? Nu weet je het: zo werkt zelfbruiner.

Leave a Reply

*