DIY Lipstick pallet – tutorial

lipstick pallet tutorial

Vandaag eens wat anders. Een tutorial. Je zou het zelfs een hack kunnen noemen. Het is het DIY lipstick pallet. Ik laat je zien hoe ik ging van dit:

lipstick pallet tutorial

Naar dit:

lipstick pallet tutorial 2

Hoewel hulzen van lipsticks erg mooi zijn, zijn ze niet erg practisch. Ze nemen ontzettend veel ruimte in en zijn door allerlei verschillende vormen en breedtes slecht op te bergen. Ik heb verschrikkelijk veel lippenstiften. Ik hou van keuze en in elke kleur heb ik ten minste één mat, satin en sheer en het liefst ook nog bijpassende lippotloden en glosses. Zoiets valt niet meer op te ruimen als je niet af en toe goed slikt en je mooie hulzen leegt in een pallet. Laatst was het weer zo ver en besloot ik er meteen een tutorial van te maken. Wat je nodig hebt:

lipstick pallet tutorial

  • Een kaars, groot of klein maakt niet uit, als het maar warm wordt
  • Een lepel of als je bijvoorbeeld een warmteplaatje gebruikt een non-stick metalen potje. Iets met een klein tuitje is het handigst.
  • Je pallet, ik gebruik nu een pillendoos van de Action (€0,78) maar je kan er ook één van MAC kopen (doos €10,= insert €3,=). Op het verschil kom ik later nog terug

Stap 1: Kill your darlings

lipstick pallet tutorial beauty blog

lipstick pallet tutorial beauty blog

Je begint nu met het uit de huls halen van de lippenstift. Ik begin vaak door de lipstick af te breken, maar onderin het plastic van de huls zit nog véél meer lipstick. Soms wel tot 1/3 van het totaal. Daarom gebruik ik een (schoongemaakte!!) comodonenlepel* om de rest er uit te schrapen.

* dit zijn comodonenlepels

Daarna is het een kwestie van de lepel boven het vuurtje houden en smelten.

lipstick pallet tutorial beauty blog

Afhankelijk van het type lippenstift hoe sneller het gaat. Over het algemeen: hoe meer gloss de lipstick bevat, hoe sneller hij smelt. Dit heeft te maken met de hoeveelheid wax en olie de lippenstift bevat. Sommige extreem matte lipsticks worden niet eens vloeibaar, maar meer een soort gel. Ga niet te lang door anders verbrand je de pigmenten. Probeer te voorkomen dat de lippenstift gaat koken.

Stap 2: Gieten

Zet je aanstaande pallet op een handdoek of tissue. Ik herhaal: zet je aanstaande pallet op een handdoek of tissue!! Deze volgende stap is een beetje rommelig. Knoeien, morsen of laten vallen: het gaat altijd wel een keer fout. Na een sessie lipstick smelten zitten mijn handen, kleding en ondergrond onder de lipsticksmeren. Trek handschoenen aan als je dat wil en bescherm je kleding.

lipstick pallet tutorial beauty blog

Giet nu, voorzichtig, de gesmolten lippenstift in het bakje. Hou een randje ruimte over. Want als de lippenstift uithardt zet het ietsje uit. Maak de lepel schoon en eventuele verwijder eventuele gemorst lippenstift. Let op: de lepel is erg heet. Pas op voor je handen!

Stap 3: Rinse and repeat

lipstick pallet tutorial beauty blog

Dit blijf je doen tot je pallet vol is. Probeer zo min mogelijk te schudden met het pallet zolang de lippenstift nog vloeibaar is. Op die manier hou je de bakjes vlak.

Nadelen?

Zijn er ook nadelen verbonden aan deze manier Lisette? Absoluut. Naast het feit dat veel hulzen ware kunststukjes zijn en vaak een ereplaats op je toilettafel hebben zijn er nog meer. Zo kan je een individuele lipstick niet meer in je tas meenemen. Deze pillendoos heeft de mogelijkheid om de “dag” (4 bakjes) los mee te nemen in je handtas en dat is bij elkaar het formaat van 1 lipstick. Maar…

lipstick pallet tutorial beauty blog

Zoals je ziet sluiten de bakjes niet helemaal lucht en stofdicht. In mijn handtas zou dat een lipstick slagveld betekenen. Maar ik ben dan ook meestal te lui om lippenstift opnieuw aan te brengen gedurende de dag. Of ik vergeet het gewoon.

MAC palette vs pillendoos

lipstick pallet tutorial beauty blog

Mocht je een mooier sluitend palette willen is het MAC Pro Palette misschien iets voor je. Online en in de Pro Stores verkopen ze prachtige, hard plasticen dozen waar je losse inserts in kan doen. Je kan er dus zelf je (MAC) lipsticks (of stick foundations / concealers) in smelten, maar met een andere insert kan je ook blush, oogschaduw etc. erin doen.

lipstick pallet tutorial beauty blog

Alleen die paletten zijn dan weer niet op te delen in losse setjes kleuren. Bovendien zijn de gleufjes niet diep genoeg voor een volle lipstick. Je moet dus weggooien of als nog de lipstick in de bullet bewaren. Uiteraard is het MAC pallet wel een stuk steviger en oogt hij een stuk professioneler.

Hoe dan ook, de manier van vullen blijft hetzelfde.

Conclusie

Hoewel het een rotklus is, is de rommel nu echt een heel stuk minder. Al die losse hulzen konden de prullenbak in en het enige dat ik nu over heb is een mooi, stapelbaar palette. Op de plek van de 28 lipsticks die ik heb gesmolten zou ik 4 van deze palettes kunnen neerzetten. Ik ben dus blij met deze oplossing. Als ik heel eerlijk ben vind ik het MAC palette een stuk mooier, maar om voor “mooi” nou 30% van mijn lippenstift weg te gooien? Neh. Ik ga nog eens op zoek naar een beter sluitend pillendoosje, misschien dat dat het probleem ook oplost. Heb je trouwens minder lippenstiften maar wil je toch zo’n palette maken? Pillendozen zijn er vaak ook met 4, 7 of 21 vakjes.

Heb jij wel eens een DIY lipstick pallet gemaakt?

 

 

Leave a Reply

*