Battle van de zwarte eyeliners

Het is zoiets simpels: een zwarte eye liner. Bijna iedere vrouw heeft het wel in haar make-up la en elk cosmeticamerk maakt er 1 (of meer). Toch is er heel veel onderling verschil tussen de kwaliteit van de zwarte eye liners die er op de markt zien. Vandaag laat ik er 8 zien: Miss Sporty – Fabulous Gel eyeliner, Maybelline – Master Duo Eyeliner, H&M – eyeliner, Etos – Eyeliner pen, ELF – waterproof eyeliner pen, Gosh – Intense Eye liner pen, Miss Sporty – Cat Eyes liner, Essence – Superfine eyeliner.

Zwarte eye liners

Test 1: verpakking

Vijf van de eyeliners zijn zogenaamde eyeliner pennen, twee zijn dipliners en één is een gelliner. De pennen zijn het makkelijkst op te bergen. Ik doe ze gewoon in een pennenkoker en klaar. Lekker makkelijk. Het enige nadeel is dat je de dop er heel goed op moet doen. Anders drogen de pennen uit en kan je ze weggooien. De dipliners hebben een beetje een onhandigere verpakking om op te bergen. Het voordeel is dat je ze heel stevig dicht kan draaien, waardoor ze minder snel uitdrogen. De gelliner droogt ook heel snel uit, maar heeft als voordeel dat je het met een apart kwastje kan aanbrengen.

DSC01738

 DSC01755

Test 2: dun werken

Een eyeliner pen kan heel fijn werken, zolang de punt maar fijn genoeg is. Daar zie je onderling heel veel verschil. Zo heeft de Essence – superfine echt een héél fijn puntje (duh!). De H&M dipliner heeft daarentegen een hele dikke punt.

DSC01741
Etos – Eyeliner pen,
ELF – waterproof eyeliner pen
Gosh – Intense Eye liner pen
Miss Sporty – Cat Eyes liner
Essence – Superfine eyeliner.
DSC01763
Miss Sporty – Fabulous Gel eyeliner
H&M – dipliner
Maybelline – Master Duo Eyeliner (2x)

Test 3: een mooie wing

Eyeliner kan je gebruiken om alleen een dun lijntje te tekenen, maar de meesten van ons maken er ook een wing aan. Daardoor lijken je ogen langwerpiger en dat staat vaak best sexy. De Essence – Superfine eyeliner is daar verreweg het beste in (want dat puntje is heel dun). Maar eigenlijk lukt het met de meeste pennen wel. De H&M dipliner vond ik te dik worden en de Miss Sporty gelliner gaf meer een smokey lijntje.

zwarte eyeliners
Etos – Eyeliner pen,
ELF – waterproof eyeliner pen
Gosh – Intense Eye liner pen
Miss Sporty – Cat Eyes liner
Essence – Superfine eyeliner.
zwarte eyeliner
Miss Sporty – Fabulous Gel eyeliner
H&M – dipliner
Maybelline – Master Duo Eyeliner

Test 4: zwart is zwart?

Zoals je op de swatches al wel kon zien zijn niet alle zwarte eyeliners ook echt zwart. De Miss Sporty Cats Eyeliner is eigenlijk veel te waterig, waardoor hij eerder bruin lijkt. De eyeliner van ELF is gewoon onvoldoende gepigmenteerd en lijkt meer grijs. De Miss Sporty Fabulous Gel eyeliner is ook niet super zwart in de swatch, maar dat komt ook een beetje doordat het kwastje niet zo goed is. Ik vind de Intense liner van Gosh het mooist gepigmenteerd met Essence Superfine op een tweede plek.

Miss Sporty Fabulous Gel liner
Miss Sporty Fabulous Gel liner kwastje

Test 5: Kwaliteit van de applicator

Bij eyeliner pennen heb je de stift, bij dipliners het kwastje en bij dipliners vaak een bijgeleverd penseel. De houdbaarheid van je pen heeft ook te maken met de kwaliteit van het stiftje. Als deze splijt, pluist of op een andere manier achteruitgaat, kan je je pen wel weggooien. Een goed (eigenlijk slecht) voorbeeld is de pen van ELF. Deze pluist, maar splijt ook. Daardoor is je wing natuurlijk nooit mooi strak.

ELF - waterproof eyeliner pen
ELF – waterproof eyeliner pen

Bij dipliners kan je vanalles tegen komen. Er zijn stiften (zoals die van de H&M dipliner), kwastjes met haartjes en de exotische applicators zoals die van Maybelline Master Duo. Zij kozen voor een soort stipje aan het einde die je lijn dik of dun kan maken.

Maybelline Master Duo
Maybelline Master Duo applicator

Mijn eindoordeel

Uiteindelijk ben ik toch het meest gecharmeerd van eyeliner pennen. Ze zijn heel gemakkelijk aan te brengen en ondanks het verhoogde risico op uitdrogen vind ik ze gewoon het best. Van de 5 die ik vandaag testte scoren de Gosh en Essence pennen het hoogst op gebied van aanbrenggemak en pigmentatie. De Essence pen maakt iets fijnere lijntjes maar is iets minder gepigmenteerd. Als je een vaste hand hebt kan je echter met de Gosh Intense liner ook prima lijntjes trekken. Er is trouwens ook een prijsverschil, want de Gosh kost €8,79 en Essence €2,99. Dat maakt de prijs/kwaliteitverhouding van de Essence variant in één woord geweldig, terwijl die van Gosh eerder “waar voor je geld” is.

De absolute verliezers hier zijn ELF (€1,00) en Miss Sporty (€3,79 en €3,49). Slecht gepigmenteerd en (ondanks het feit dat ze niet duur zijn) het geld gewoon niet waard. De Etos liner (€3,55) is niet heel bijzonder maar zeker ook niet slecht. Ik zou zelf eerder voor de Essence pen kiezen, maar dit is een prima budget alternatief. De liner van Maybelline (€12,29) is mooi maar niet heel intens. De liner van Gosh is super donker en echt zwárt, Maybelline neigt vergeleken met Gosh meer naar donkergrijs. Maybelline heeft wel het voordeel dat je er dikke en dunne lijntjes mee kan maken. Misschien is Maybelline meer geschikt voor de dag en Gosh meer voor de dag?

Wat is jouw favoriete zwarte eyeliner?

Leave a Reply

*