Bruin zonder zon: hoe?

De zomerzon raakt steeds meer op de achtergrond en maakt plaats voor druilerig herfstweer. De blaadjes kleuren rood en ik kleur steeds witter. Jammer, want zo’n lekker bruin tintje oogt veel gezonder. Daarom kies ik in deze dagen steeds vaker voor bruin zonder zon. Maar voor welke optie kies je dan? Zonnebank? Spray tan? Of gebruik je gewoon een zelfbruiner van de drogist? Vandaag zet ik alle opties met voor- en nadelen voor jullie op een rij.

Typisch kamertje voor een zonnestudio

Zonnestudio
Veel vrouwen (en mannen) gaan met enige regelmaat naar een zonnestudio. Er zijn verschillende sterktes beschikbaar en je betaalt een relatief klein bedrag per keer, afhankelijk van welke sterkte je kiest en hoe lang je er onder ligt. Je wordt van alle gemakken voorzien (water, lekkere muziek op de radio, een aftersun en een brilletje) en je hoeft niets zelf schoon te maken. De meeste studio’s bieden ook een analyse van jouw huid en adviseren je over welke tijd en sterkte je het beste kan kiezen voor jouw gewenste resultaat. Een belangrijk nadeel, dat vooral door jongeren wordt onderschat, is het risico op huidkanker. Overmatige bloodstelling aan UV-straling verhoogt je risico’sop kanker aanzienlijk. Vooral verbranden is héél slecht voor je huid. Bovendien verouderd de huid sneller onder invloed van de zon. Als je jouw huidje langer strak wilt houden, is een zonnebank een minder goede keuze.

Typische zonnebank voor thuis

Een zonnebank thuis
Als je de ruimte hebt is een zonnebank thuis natuurlijk heerlijk. Je bepaalt zelf hoe vaak je er onder gaat en hoe lang. Daarmee heb je dus ook de controle over hoe bruin je precies wordt. Bovendien hoef je niet van huis te gaan om een lekker kleurtje op te doen. De voordelen zijn vrijwel hetzelfde als bij de zonnestudio. En als je een regelmatige bezoeker bent van een zonnestudio, scheelt het je op de lange termijn geld. Wel moet je natuurlijk zelf zorgen voor de schoonmaak en het onderhoud van je zonnebank. De lampen gaan beperkt mee en zijn vrij kostbaar om te vervangen. Veel mensen willen hun zonnebank kwijt in verband met verbouwing of verhuizing. Kijk ook eens op Marktplaats voor gratis of heel goedkope zonnebanken voor thuis. De overige nadelen zijn hetzelfde als voor de zonnestudio.

spray tan door machine

Spray tan
De spray tan is overgekomen uit Amerika. Een machine of een specialist brengt een soort gekleurde mist aan over het hele lichaam. Je staat daarvoor naakt of in badkleding in een soort douchecabine. Er zijn twee soorten spray tan: de soort die niet ontwikkeld en de soort die wel ontwikkeld. De soort die niet ontwikkeld wordt vooral gebruikt door body-builders. Hoewel deze soort ook subtiel kan, is het het meest bekend als die oranje/bruine kleur die spieren mooi doet uitkomen. De soort die wel ontwikkeld heeft ook een kleurtje mee, maar alleen als een soort markeer-kleur. Door dat kleurtje kan de specialist zien waar hij/zij al is geweest met het product. In de uren na het aanbrengen ontwikkelt het product op de huid tot een gezond (of oranje) kleurtje. Een belangrijk voordeel aan deze methode is natuurlijk dat je er geen straling bij nodig hebt. Je loopt dus veel minder risico op huidkanker. Een spray tan kan heel subtiel zijn, maar als je de verkeerde kleur kiest kan je er ook heel raar uitzien. Bovendien is het maar tijdelijk. Het product hecht zich alleen aan dode huidcellen. Over de dagen/weken na het aanbrengen verlies je die huidcellen en vervaagt je kleurtje. Om die reden wordt ook aangeraden de dag voordat je je spray tan krijgt goed te scrubben, geen deodorant of parfum te dragen en 8 uur na het aanbrengen niet te douchen. Nogal wat gedoe dus. Een ander nadeel is het feit dat het product heel erg kan afgeven. Kleding en beddengoed kan net zo goed bruin worden als jij.

L’Oreal Sublime Bronze zelfbruiner

Zelfbruiner thuis
Er zijn tegenwoordig ook spray tan systemen voor thuis, maar die laat ik nu even buiten beschouwing. Ik wil het hebben over de vele, vele merken crèmes, sprays en lotions die er zijn. Ieder zelfrespecterend cosmeticabedrijf heeft wel een lijn met een zelfbruiners. Meestal zijn ze er in 2-3 sterktes en breng je ze met de hand of met een speciale bruiner-handschoen aan. Het werkt hetzelfde als de spray tan maar is minder precies. Een veel gehoorde klacht van gebruikers van deze methode is dat ze donkere strepen of vlekken hebben doordat ze teveel product op 1 plek aanbrachten. Daarnaast moet je je handen altijd heel goed wassen na gebruik, anders heb je vervolgens oranje handen. Plekken waar je vervelt of eelt hebt pakken ook vaak donkerder uit. Je hebt bovendien weinig controle over de precieze kleur, want je kan vaak uit weinig opties kiezen. Een voordeel is natuurlijk de prijs per keer. Als je eenmaal een product/kleur hebt gevonden dat bij jouw huid past is het de gemakkelijkste manier. Ik gebruik momenteel L’Oreal Sublime Bronze. Binnenkort lezen jullie hier een uitgebreide review over.

 

Leave a Reply

*