Ambers no poo methode

 

Door Amber- Een tijdje terug heb ik over de No Poo methode om je haar te wassen gelezen en ik was daar wel nieuwsgierig naar. Een vriendin van me doet dit ook al een tijd en is er erg positief over, dus ik wilde het eens uitproberen. Wat me een beetje tegenstond aan de No Poo methode was dat het niet lekker ruikt, dus ik besloot het recept een beetje te pimpen.

Bij de gezondheidswinkel heb ik rozenwater en essentiële oliën gekocht. Essentiële oliën zijn niet goedkoop, zeker de betere kwaliteit, maar sommige geuren zijn goedkoper dan anderen. Jasmijn en roos zijn over het algemeen erg duur, omdat ik meerdere geuren tegelijk wilde aanschaffen ben ik daarom voor wat goedkopere geuren gegaan. De essentiële oliën die ik hiervoor gekocht heb kostten tussen de vier en tien euro per flesje (van 10 ml). Je hebt maar heel weinig per keer nodig, dus op termijn haal je die kosten er echt wel uit. Het rozenwater is van Jacob Hooy en kostte €4,99 voor 500 mL. Zuiveringszout (het hoofdingrediënt van bakpoeder) had ik al in huis, ook dit is van Jacob Hooy en kostte €5,99 voor 250g bij De Tuinen. Ik denk dat dit ook wel ergens goedkoper te krijgen is, van een ander merk.

Voor mijn shampoo heb ik de volgende ingrediënten gebruikt:

  • 3 tl Zuiveringszout
  • Water* (warm)
  • Rozenwater*
  • 4 druppels Sinaasappel essentiële olie
  • Enkele druppels Rozemarijn essentiële olie (ik schoot uit, dus weet niet hoeveel precies)
  • 1 druppel Sandalhout essentiële olie
  • 2 druppels Palmarosa essentiële olie
  • 2 tl Hennapoeder (eventueel)
  • 2 cm verse Banaan (gepureerd)
  • 1 kleine el (crème)Honing

*Ik heb de hoeveelheden hiervan niet afgemeten, maar ik heb alles in een potje voor 75g gezichtsmasker van de Lush gemengd, dus niet zoveel.

ingredienten
De ingrediënten en de shampoo, ergens halverwege het experiment. De honing en banaan staan niet op de foto.

 Stap 1 – De Basis:

De basis van de shampoo bestaat uit zuiveringszout en water. Het zuiveringszout reinigt je haar en het water is nodig om het zout in op te lossen, zodat je een vloeibare substantie krijgt. Ik heb om die reden ook warm water gebruikt. Ongeveer een derde deel van het water heb ik vervangen door rozenwater, zodat het lekkerder ruikt. Als je een grotere hoeveelheid shampoo maakt kun je het beste maximaal een kwart rozenwater gebruiken om de kosten te drukken. Eigenlijk heb je met alleen deze ingrediënten al een prima, lekker ruikende shampoo. De hoeveelheid zuiveringszout die je nodig hebt is sterk afhankelijk van je haartype en de andere ingrediënten die je toevoegt, het is dus een beetje experimenteren om de juiste verhoudingen voor jezelf te vinden. Toevallig werkte deze mix gelijk perfect op mijn haar.

Stap 2 – Voedende bestanddelen toevoegen:

Toen ik de basis af had, vond ik de shampoo erg dun. Dat hoort in principe wel zo, maar ik hou persoonlijk van een wat steviger substantie en ik besloot dan ook het mengsel wat dikker te maken. Mijn eerste ingeving was hennapoeder. Henna kleurt je haar alleen rood als het warm is, dus als je het als koud papje in je haar smeert, werkt het gewoon als een voedend masker. Het kost wel meer tijd om het goed uitgespoeld te krijgen, dus als je haast hebt, is dit geen aanrader. Een ander nadeel van henna is dat je prutje er een beetje als groenbruine baby-diarree uit gaat zien en dat het hele nare vlekken op je kleding kan maken die er nooit meer uitgaan. Ik zat zelf met een zware allergische reactie thuis, dus mij kon het vrij weinig schelen hoe mijn haar (en oude slobberkleding) uit de verf zou komen (no pun intended). Als je echt absoluut geen rode gloed over je haar wilt, zou ik de henna weglaten, aangezien het water in de douche warm is, is er een kleine mogelijkheid dat je haar toch een heel subtiel rossig glansje krijgt. Denk ik. De geur van henna vindt niet iedereen lekker, maar in combinatie met de essentiële oliën is het een heerlijk warme, kruidige basistoon, die absoluut niet overheerst.

Nadat ik de henna (en ook de essentiële oliën, stiekem) al had toegevoegd kreeg ik ineens een ingeving. Ik heb vaker recepten voor haarmaskers bestudeerd en herinnerde me ineens dat verse banaan erg goed voor je haar is. Het maakt het licht en luchtig en geeft volume. Aangezien ik in een lekker creatief proces zat heb ik direct een stukje banaan afgesneden en door de mix heen geprakt. Tip van de dag: doe dat liever met wat water in een blender, want nu zater er dus ook nog brokjes in mijn baby-diarree.

Met deze mix was ik qua dikte al tevreden, alleen vond ik het niet zacht en smeuiig genoeg (ik begrijp dat dit in de context van de baby-diarree vrij onaangenaam klinkt, maar in werkelijkheid viel dat door de heerlijke geuren (zoals ik zei had ik stiekem de essentiële olien al toegevoegd) heel erg mee. Ik besloot dus om nog een kleine eetlepel honing toe te voegen. Ik heb zelf een crèmige honing (zo’n dikke ondoorzichtige) gebruikt, maar elke soort honing is prima. Honing is heel erg verzorgend voor je haar en kun je ook als (of in) een conditioner gebruiken. Bovendien wilde ik de geur een beetje zachter maken, omdat ik die wat te scherp vond op dit moment.

halverwege
Dit is het prutje voor ik de banaan en honing toevoegde. Zoals je ziet oogt het door de henna een beetje jakkiebah. Zonder henna was het net water.

 Stap 3 – Geur toevoegen:

Nog voor toevoeging van de henna, heb ik de essentiële oliën al toegevoegd, maar je kunt dit beter op het laatst doen, omdat je dan beter kunt ruiken wat het effect ervan is. Ik ben begonnen met 4 druppels sinaasappelolie. Ik denk dat twee druppels ook genoeg was geweest, want sinaasappel ruikt vrij sterk en de geur van het rozenwater viel meteen een beetje weg, zodat ik een extra scheutje moest toevoegen.
Daarna heb ik één druppel sandalhoutolie toegevoegd, dat is genoeg, omdat het echt een basistoon is, die je niet te overheersend wilt maken. Voor een wat stoerdere, mannelijker geur zou je eventueel twee druppels kunnen gebruiken.
Vervolgens voegde ik rozemarijnolie toe, maar omdat deze een stuk dunner was dan de vorige olie, schoot ik een beetje uit en werd de rozemarijn erg overheersend. Ik heb dit gecompenseerd door een extra scheutje rozenwater toe te voegen, maar de geur bleef zeer duidelijk aanwezig. Ik denk dat twee à drie druppels genoeg zijn.
Als laatste heb ik palmarosa olie toegevoegd. Palmarosa ruikt een beetje houtachtig met een vleugje roos en is ook een beetje een basistoon, dus ik vond twee druppels genoeg. Volgende keer zal ik misschien nog minder gebruiken, maar ik wilde nog steeds de rozemarijn een beetje uitbalanceren, wat ik vervolgens ook met de honing nog extra gedaan heb.

Toen mijn mengsel klaar was heb ik het potje dichtgedraaid en ben een uurtje wat anders gaan doen. Toen ik het later weer open deed, ontdekte ik tot mijn verbazing dat het een beetje had staan bubbelen (ik denk dat dit komt door de combinatie van banaan en zuiveringszout, aangezien de laatste ook in bakpoeder zit) en verrassend genoeg waren daardoor de geuren zachter, subtieler en genuanceerder geworden. Vol enthousiasme besloot ik dan ook te gaan douchen.

har voor
Vies, vet haar. Yuck!

Hierboven zie je een foto van mijn ongewassen haar. Aangezien ik al een dag of vier een zware allergische reactie over mijn hele lichaam had, had ik alleen lauwe douches genomen en mijn haar alleen met water gewassen, om te voorkomen dat het erger zou worden. Mijn haar was dan ook extreem vet.

Om eerlijk te zijn had ik niet heel hoge verwachtingen van het effect van mijn creatie, aangezien ik ook geen idee had van wat de juiste verhoudingen waren. Ik had verwacht om aan ongeveer een half potje genoeg te hebben, maar ik heb uiteindelijk het hele potje van 75g gebruikt, omdat het door de henna niet zo heel goed uit te wrijven was. Het hele potje was wel weer een beetje veel, dus zonder henna was de helft waarschijnlijk wel genoeg geweest.

Het mengsel voelde (afgezien van de korreltjes henna en niet goed gepureerde banaan) heerlijk aan op mijn haar, vooral door de honing. De henna maakt het wel wat onhandig door de bruine spetters en korreltjes die alle kanten op vliegen.
Ik heb het als een soort conditioner even laten intrekken terwijl ik de rest van mijn lichaam waste en daarna goed uitgespoeld. Omdat er maar weinig henna hoorheen zit duurt dit maar net iets langer dan met gewone shampoo of conditioner.
Bij het uitspoelen vond ik mijn haar een beetje stroef aanvoelen, maar omdat ik echt het resultaat van de shampoo wilde zien heb ik daarna geen conditioner gebruikt. Over de geur was ik overigens echt lyrisch. Die was fantastisch!

na
Mijn natte haar direct na het wassen.

Na het wassen voelde mijn haar zacht en schoon aan. Zoals je kunt zien zaten er wel een paar hele kleine witte dingetjes in mijn haar. Dat waren stukjes banaan. Je kunt dit voorkomen door de banaan goed te pureren in de blender en niet met een vork door de mix te prakken, zoals ik.

Toen het bijna helemaal droog was, zag mijn haar er zo uit:

Schoon, (bijna) droog en heerlijk geurig haar! Mmmmmm!
Schoon, (bijna) droog en heerlijk geurig haar! Mmmmmm!

Zoals je kunt zien is mijn haar mooi glanzend geworden. Ik zei eerder dat ik niet zulke hoge verwachtingen van mijn brouwsel had, maar inmiddels ben ik echt verkocht! Mijn haar is volgens mij nog nooit zó zacht geweest als na deze wasbeurt! Je leest het goed: NOG NOOIT! Op de foto lijkt het een beetje pluizig, maar dat was helemaal weg nadat ik het nog een keer uitkamde. Ook mijn natuurlijke slag kwam fantastisch tot zijn recht en de geur was echt hemels. Zelfs twee dagen later (ik was mijn haar maar eens in de vier dagen met shampoo en tussendoor maak ik het alleen nat, of was ik het met conditioner) rook het nog heerlijk! Ik ga deze shampoo zeker vaker maken, maar dan waarschijnlijk een variant zonder de henna, die ook langer houdbaar is, zodat ik een grotere hoeveelheid kan maken.

Ik ben nu echt enthousiast over het zelf maken van shampoo en ik ben van plan binnenkort eens te experimenteren met een zelfgemaakte conditioner. Appelazijn schijnt hier goed voor te werken, maar ik wil natuurlijk wel dat het ook lekker aan je handen voelt en niet naar saladedressing ruikt (dat schijnt volledig te verdwijnen als je haar opdroogt, maar dan nog), dus daarover later meer. Spannend!

Ga jij de no poo methode ook proberen?

 

Leave a Reply

*